1.Ciasto:
Do miseczki wlewamy przegotowaną wodę, mleko dodajemy drożdże i mieszamy, aż składniki się "połączą".
Do drugiem miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, masło, wlewamy zaczyn z miseczki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na ok. 30 min.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę podsypana mąką, wyrabiamy i wałkujemy. Wykładamy na blachę.
Szynkę kroimy w paseczki podsmażamy na patelni
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. (Ja nie lubię surowych wykładać na ciasto, dlatego wrzucam na patelnię wlewam 1/4 szkl wody i gotuję do wyparowania wody, następnie delikatnie podsmażam.)
Cebulę obieramy, kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię i delikatnie podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Przykrywamy pokrywką, żeby cebulą zmiękła.
Do miseczki wrzucamy przecier pomidorowy i przyprawy. Jeżeli ktoś woli można użyć ketchup.
Na przygotowane ciasto wykładamy przygotowany przecier następnie resztę składników. Całość pieczemy w 200 stopniach do godziny (zależy od wielkości piekarnika). Wyłączmy piekarnik i wykładamy ser żółty może być starty bądź w plasterkach. Po 2 min wyciągamy. Posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze