Domowa pizza na średnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mleko lekko podgrzac w rondelku.Dodać pokruszone drożdze i wymieszać. Mąke przesiac do miski, dodac sól, jajko i mleko z drożdżami. Dodac zioła świeże lub suszone ( ja dodaje po łyżeczce suszonych ziół prowansalskich, bazylii, oregano, rozmarynu). wszystko zagnieść na jednolita mase i odstawic do wyrośnięcia na ok 30 minut.
2.w czasie gdy ciasto rośnie przygotowyjemy ulubione dodatki. Ja dodaje cienko pokrojone pieczarki, suszone pomidory, pokrojona w paski dowolna wedline, oliwki, kukurydze z puszki,swieżą papryke, tarty żółty ser.
3.gdy ciasto wyrosnie wałkujemy do rozmiaru blaszki, wierzch smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi, na to sypiemy odrobine sera i ukladamy wybrane składniki składniki.wierzch posypujemy serem
4.pieczemy ok 20 minut (zalezy od grubości ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200 stp. C.
Komentarze