Prosty przepis na pieczeń dla początkujących - nawet laik kulinarny sobie poradzi. Niemniej pieczeń wychodzi bardzo smaczna, nie za sucha, idealna na zimno na kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Składniki:
90 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
3 cebule
1 jajko do mięsa
100g bułki tartej
sos worcestershire
cienkie plastry boczku
sól
olej
masło
masło i bułka tarta do brytfanki
Domowa pieczeń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić, usmażyć na niewielkiej ilości masła z olejem. Posolić w trakcie smażenia, wtedy nabierze złocistej barwy. Odstawić na bok, aby ostygła.
Do mięsa dodać jajo, sos, bułkę tartą, cebulę i starannie wymieszać.
Z mięsa uformować zgrabny bochenek i owinąć je w góry boczkiem. Plastry boczku powinny zachodzić na siebie.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Mięso przełożyć do brytfanki i piec przez około godzinę w 200 stopniach.
Komentarze