Domowa wędlina nie tylko na święta

4.5 (162 ocen)

Szynki ze sklepu powoli mi się przejadły. Postawiłam więc na swoją szyneczkę, która na pewno jest zdrowsza i nie zawiera zbędnych konserwantów.

Składniki:

  • 1.5 kg schabu
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka przyprawy staropolskiej
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    2 listki laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    10 pokrojonych na mniejsze kawałki śliwek suszonych
    0.5 szklanki oleju
    rękaw do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Bezy Kanapki Wędliny Szynki

Domowa wędlina nie tylko na święta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, odkrawamy tłuste części, osuszamy. Przekładamy do rękawa i polewamy olejem z każdej strony. Przyprawami obtaczamy cały schab, na koniec wrzucamy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz śliwki. Zamykamy rękaw i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Po takim czasie mięso wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy ok 20 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 170st i pieczemy 1.5 godziny. Studzimy i odkładamy do lodówki. Najlepiej kroi się "na drugi dzień".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Śliwki Szynka Wędlina

Notka redakcyjna

Zobacz też: sałatka na święta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować