Domowa wędlina- pieczony boczek ziołowy

4.5 (182 ocen)

Kolejna smaczna, domowa wędlinka. Pieczony ziołowy boczuś. Kanapki z jego dodatkiem na pewno nikt nie odmówi :)

Składniki:

  • -1,5 kg boczku
    -6 ząbków czosnku
    -1 łyżeczka majeranku i tymianku
    -2 łyżeczki soli ziołowej
    -1/2 łyżeczki cząbru, kminku i pieprzu
    -6 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Kanapki Wędliny

Domowa wędlina- pieczony boczek ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Nożem robimy nacięcia i wciskamy w nie przekrojone na pół ząbki czosnku. Dokładnie nacieramy solą ziołową i pieprzem.
  • 2. Cząber, kminek, tymianek i majeranek mieszamy z olejem. Wrzucamy boczek i dokładnie nacieramy marynatą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować