Domowa żurawina do mięs, wędlin i serów

4.49 (143 ocen)

  • 20 min

Pyszna domowa żurawina jest słodka i lekko kwaskowa. Wyczuwalny aromat pomarańczowy nadaje jej niepowtarzalnego smaku.

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g suszonej żurawiny
    250 ml soku z żurawiny (niesłodzonego)
    500 ml wody
    1 pomarańcza
    4 łyżki cukru (lub według uznania)
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki imbiru
    4 goździki
Wystaw ocenę:

4.49 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sosy Wędliny Ser

Domowa żurawina do mięs, wędlin i serów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2-3 godziny. Dolać sok żurawinowy, dosypać cukier oraz sok wyciśnięty z pomarańczy i goździki. Wszystko gotować do napęcznienia żurawiny i wyparowania 2/3 płynu. Usunąć goździki i wszystko rozdrobnić za pomocą blendera. Przetrzeć przez sito (aby pozbyć się pestek i skórek). Przełożyć do garnka, dodać skórkę startą z pomarańczy, imbir, chili, gałkę muszkatołową i cynamon. Smażyć na wolnym ogniu ciągle mieszając przez około 10-15 minut do zgęstnienia i połączenia się smaków. Przed podaniem wystudzić.

Porady

Tak przygotowaną żurawinę można przechowywać w lodówce w czystym, wyparzonym słoiku przez kilka tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować