Domowe cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, dodajemy 2 łyżki mąki i ok 3 łyżki ciepłego mleka. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, jajko,2 łyżki oleju, resztę mąki i ciepłe mleko – wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość
2.Farsz:
Cebulę kroimy w pół plasterki i rozdzielamy na wiórka. Na rozgrzanym oleju zarumieniamy cebulę. Do cebuli dodajemy 3 łyżki wody i 2 łyżki śmietany – mieszamy. Przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Układamy na papierze do pieczenia. Każdy krążek smarujemy mlekiem.
Na każdy krążek ciasta nakładamy cebulę.
3.Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebularze posypujemy delikatnie serem.
Komentarze