Domowe cebularze

4.5 (184 ocen)

  • 2 godz.

Smaki dzieciństwa. Moja mam często je robiła, a teraz robię je ja swojej rodzinie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka 50 dkg
    drożdże 6 dkg
    mleko 1 szkl.
    jajko 1 szkl
    sól 1/2 łyżeczki
    olej 4 łyżki
    cukier 1 łyżeczka
    cebula 6 szt
    śmietana 12% 2 łyżki
    woda 3 łyżki
    pieprz
    ser żółty 10 dkg
    mleko 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Domowe cebularze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07thq2w 1. Ciasto:

    Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, dodajemy 2 łyżki mąki i ok 3 łyżki ciepłego mleka. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Do wyrośniętego zaczynu dodajemy, jajko,2 łyżki oleju, resztę mąki i ciepłe mleko – wyrabiamy ciasto i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość
  • image-10tjd77 2. Farsz:

    Cebulę kroimy w pół plasterki i rozdzielamy na wiórka. Na rozgrzanym oleju zarumieniamy cebulę. Do cebuli dodajemy 3 łyżki wody i 2 łyżki śmietany – mieszamy. Przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do przestygnięcia.

    Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka. Układamy na papierze do pieczenia. Każdy krążek smarujemy mlekiem.

    Na każdy krążek ciasta nakładamy cebulę.
  • image-05ic2mv 3. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebularze posypujemy delikatnie serem.
  • image-29qek7w 4. Pieczemy w 180 stopniach ok 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować