Domowe batony energetyczne z superfoods

0 (0 ocen)

  • 40 min

Domowe batony energetyczne z superfoods to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami! Takie batoniki możemy zabrać do pracy, do szkoły czy na wycieczkę. Od dziś możemy mieć zawsze w zasięgu ręki słodką przekąskę, która dostarczy nam ważnych składników odżywczych.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦130 g masła orzechowego
    ◦130 g płynnego miodu
    ◦1 jajko
    ◦½ łyżeczki mielonego cynamonu
    ◦85 g surowej, komosy ryżowej (quinoa)
    ◦90 g płatków owsianych górskich
    ◦3 łyżki pestek dyni
    ◦3 łyżki łuskanego słonecznika
    ◦3 łyżki suszonych jagód goji
    ◦4 łyżki rodzynek
    ◦3 łyżki nasion chia
    ◦1 garść migdałów
    ◦1 garść orzechów włoskich

Domowe batony energetyczne z superfoods - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W dużej misce mieszamy miód, masło orzechowe, cynamon i jajko. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy tak aby wszystkie suche składniki zostały pokryte miodem.

    Podłużną formę (keksówkę) o wymiarach 25×13 smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną mieszankę przekładamy do blachy. Równomiernie rozprowadzamy i dociskamy łyżką.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Batony pieczemy przez ok. 20-25 minut.

    Po upieczeniu pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, ostrożnie wyciągamy i kroimy na ok. 15 batoników. Przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy