4.5 (200 ocen)
Porady
Wykonanie: 1. Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu. Gdy się rozpuści dodajemy cukier, rum i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 2. Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy aż wiórki nasiąknął. 3. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia a na niego wykładamy maskę wiórkową. Dokładnie dociskamy i formujemy, tak aby później można było wykroić prostokąty. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. 4. Gdy masa stężeje i będzie można ją kroić wyjmujemy z lodówki i kroimy na prostokąty. 5. W gorącej kąpieli rozpuszczamy czekolady. Jeśli polewa będzie za gęsta można dodać troszkę mleka. 6. Gdy czekolada się rozpuści, szybko zamaczamy batoniki i odkładamy na papier do pieczenia. Tak zamoczone batoniki posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na kolejne kilka godzin.
Komentarze