Domowe batoniki owsiane (bez pieczenia)

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Tak przygotowane batoniki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia czy dodatek do drugiego śniadania. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce i orzechy mimo, że są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo cennych składników, to są również dość kaloryczne, dlatego z ich ilością nie należy p

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
    1/2 szklanki różnych bakalii o)
    2 łyżki miodu
    1 łyżka cukru trzcinowego
    30 g masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Batony

Domowe batoniki owsiane (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wrzuć płatki owsiane oraz mieszankę posiekanych bakalii i chwilkę podsmaż aż płatki delikatnie zbrązowieją (mogą się bardzo szybko przypalić!). Następnie przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia. Masło, miód i cukier podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok 6-7 min, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolita masa, następnie wlej do wcześniej uprażonych składników. Całość dokładnie wymieszaj i od razu przełóż do blachy bądź płaskiego pojemnika. Dokładnie przykryj warstwą folii aluminiowej i za pomocą ściereczki bądź wałeczka mocno ugnieć. Kiedy masa ostygnie, przełóż ją na deskę i ostrym nożem pokrój na mniejsze kawałki.

Porady

Jeśli okaże się że ciasteczka są zbyt kruche i nie dają się pokroić, wtedy bardzo szybko możemy zmienić je na wspaniałą granolę :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować