Domowe bruschetty

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szybka oraz pożywna przekąska

  • 15 min

Składniki:

  • - 1 bułka (ok 3 porcji)
    - 3 plasterki szynki
    - 1 pomidor
    - kawałki mozzarelli lub fety
    - szczypta ziół prowansalskich
    - szczypta soli
    - szczypta pieprzu
    - 1 ząbek czosnku
    - łyżka oleju

Domowe bruschetty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wrzucamy posiekany czosnek oraz szynkę pokrojoną w paski.
  • 2. Gdy szynka się zarumieni wrzucamy pomidora pokrojonego w kostkę. Chwilkę podduszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy ok 2 minut.
  • 3. Pokrojoną bułkę kładziemy na blasze a następnie dodajemy podduszone składniki. Dodajemy sera ( według uznania). Pieczemy w piekarniku do chrupkości bułki w temperaturze 180C.

Porady

1. Bruschetty będą jeszcze lepiej smakować jak dodamy świeżej bazylii. 2. Zwykłe pomidory warto zamienić na koktajlowe.

Komentarze

Podobne przepisy