1 kostkę drożdży (10dkg) - pokruszone
na to 1 szkl. cukru,
1 torebkę cukru waniliowego,
1 niepełną szklankę mleka,
1 szklankę oleju,
4 jajka (lekko rozbełtać),
na to wszystko przesiać przez sito 1 kg mąki
Domowe bułeczki drożdżowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Garnek przykrywamy pokrywką bez mieszania składników.
Zostawiamy na noc.
Rano zagniatamy składniki.
Ciasto zacznie błyskawicznie rosnąć.
Gdy podwoi objętość rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy gorącym budyniem, zwijamy w rulon, kroimy na 3 cm kawałki i kładziemy je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15-30 minut.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Pieczemy około 20 minut w 160 stopniach z termoobiegiem.
Porady
Jeśli nie mamy czasu odstawić ciasta na noc, wystarczy na 2 godziny.
Możemy takie bułeczkii zrobić także z dżemem, jabłkami pokrojonymi w kostkę, nutellą, białym serem.
Komentarze