Domowe bułki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Domowe bułki wzbogaciłam je mieszanką ziaren, które dobrze wpłyną na nasze zdrowie. Bułeczki są przepyszne.

  • 2 godz.

Składniki:



  • Mieszanka ziaren:

    1 łyżka płatków owsianych,
    1 łyżka ziaren słonecznika ,
    1 łyżeczka chia, ,
    1 łyżka ziaren siemienia lnianego ,
    1 łyżka pestek dyni
    mąka 400 gram
    woda 200 ml.
    drożdże 8 gram

    drugiego dnia :

    mąka 100 gram
    woda 60 ml
    sól 1 płaska łyżeczka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Domowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem: do miski wsyp mąkę dodaj rozkruszone drożdże, wlej wodę i zagnieć ciasto, przykryj folią spożywczą i zostaw na 12 godzin.
  • 2. Rano dodaj mąkę wymieszaną z solą i mieszanką ziaren, wlej wodę, wyrób ciasto, odstaw na 40 minut.
    Następnie podziel na 8-10 części, każdą rozwałkuj na prostokąt i zawiń w rulonik, natnij nożyczkami górę bułek, przykryj ściereczką na 40 minut.
  • 3. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, na spód piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą , wstaw bułki i piecz 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz bułki aż będą rumiane.(15 minut powinno starczyć).
  • 4. Domowe bułki mogą mieć kształt podłużny, lub okrągły, to zależy od ciebie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować