1.
Wieczorem: do miski wsyp mąkę dodaj rozkruszone drożdże, wlej wodę i zagnieć ciasto, przykryj folią spożywczą i zostaw na 12 godzin.
2.Rano dodaj mąkę wymieszaną z solą i mieszanką ziaren, wlej wodę, wyrób ciasto, odstaw na 40 minut.
Następnie podziel na 8-10 części, każdą rozwałkuj na prostokąt i zawiń w rulonik, natnij nożyczkami górę bułek, przykryj ściereczką na 40 minut.
3. Piekarnik nagrzej do 220 stopni, na spód piekarnika wstaw naczynie z wrzącą wodą , wstaw bułki i piecz 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz bułki aż będą rumiane.(15 minut powinno starczyć).
4.Domowe bułki mogą mieć kształt podłużny, lub okrągły, to zależy od ciebie.
Komentarze