Domowe bułki owsiane

4.5 (189 ocen)

Bułki wyszły bardzo smaczne, zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu, uwielbiam jeść je jeszcze ciepłe z samym masłem.

Składniki:

  • Zaczyn:
    250 gram mąki pszennej
    250 ml. Letniej wody
    25 gram świeżych drożdży
    Ciasto właściwe:
    Cały zaczyn
    200 gram mąki pszennej
    100 gram mąki owsianej
    50 gram płatków owsianych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru brązowego
    70 ml. Letniej wody
    30 gram roztopionego masła
    Dodatkowo:
    1 jajko
    Płatki owsiane do posypania bułek
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki

Domowe bułki owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Do większej miski wsypujemy mąkę ,dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczka i pozostawiamy na 12 godzin ,najlepiej na noc. Do zaczyny dodajemy obydwie mąki, płatki owsiane, sól, cukier ,wodę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny.
  • przygotowanie 2. Ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 20 minut. Bułki studzimy na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka owsiana Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować