Jest to moja propozycja na bardzo pyszny i syty obiad. Co prawda trzeba się trochę napracować, ale warto. Domowe chrupiące bułeczki i pyszne aromatyczne mięso. Pysznie.
3 godz.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
1 jajko
Mięso:
30 dag fileta z kurczaka
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w wodzie )
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych
Domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2.Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
3.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
4.Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
5.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
6.Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.
7.Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy. Smacznego.
Komentarze