Domowe burgery

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Jest to moja propozycja na bardzo pyszny i syty obiad. Co prawda trzeba się trochę napracować, ale warto. Domowe chrupiące bułeczki i pyszne aromatyczne mięso. Pysznie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej

    Ciasto:
    50 dag mąki pszennej
    około 1 szklanka ciepłego mleka
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Mięso:
    30 dag fileta z kurczaka
    1 jajko
    1 bułka namoczona i odciśnięta ( w wodzie )
    2 łyżki bułki tartej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    pół łyżeczki pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 szklanka płatków kukurydzianych

    Sos:
    5 łyżek majonezu
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki
    4 liście kapusty pekińskiej
    20 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  • 2. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, wbijamy jajko i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na lekko posypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na lekko posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułeczki. Następnie układamy ja na blaszkach cieniutko posmarowanych masłem i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, żeby podrosły. Wyrośnięte bułki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
  • 4. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce do mięsa. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, przyprawy i dokładnie mieszamy. Płatki kukurydziane dokładnie kruszymy. Z mięsa formujemy okrągłe płaskie kotlety i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Powinno nam wyjść 8 sztuk.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso do miękkości i zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 6. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z liści kapusty odrywamy zielone części.
  • 7. Bułki przekrawamy na pół, nakładamy po porcji kapusty, mięsa, polewamy sosem i posypujemy serem, nakładamy drugą część bułki i podajmy. Smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować