Domowe burgery

4.5 (197 ocen)

  • 35 min

Smaczna, szybka przekąska dla głodnych.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
    1 jajko
    1 biała cebula
    6 plasterków czerwonej cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej musztardy lub chrzanu
    sól, pieprz czarny- do smaku
    1 namoczona w mleku, odciśnięta kajzerka
    150 g startego żółtego sera lub 6 plasterków sera tostowego
    6 bułek pełnoziarnistych lub sezamowych
    3 większe ogórki konserwowe
    ostry keczup
    sałata lodowa- 6 liści
    6 długich wykałaczek
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Domowe burgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone 1. Mięso myjemy, mielimy.
  • składniki na kotleciki do burgerów 2. Dodajemy do mięsa: jajko, kajzerkę, posiekaną białą cebulę, czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Wszystko razem mieszamy.
  • uformowane kotlety mięsne 3. Z masy mięsnej formujemy 6 okrągłych kotlecików.
  • smażenie kotletów na patelni grillowej 4. Kotlety smażymy na patelni grillowej, bez tłuszczu, po 8 min. z każdej strony. Przykrywamy, aby nie wystygły.
  • sos czosnkowy 5. Przygotowujemy sos czosnkowy, np taki:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ziolowy-sos-wiosenny-2
    Nie musimy dodawać zbyt wielu ziół.
  • grillowane bułki 6. Na tej samej patelni, z resztami tłuszczu po kotlecikach, podsmażamy z obu stron bułki.
  • bułka- sos czosnkowy 7. Składanie burgera:
    Na każdą połówkę bułki- wylewamy trochę sosu czosnkowego.
  • bułka- sos czosnkowy- sałata lodowa 8. Następnie układamy liść sałaty lodowej lub mniej, jak jest duży.
  • bułka- sos czosnkowy- sałata lodowa- kotlecik mięsny- 9. Układamy kotlecik mięsny
  • bułka- sos czosnkowy- sałata lodowa- kotlecik mięsny-ogórek konserwowy- 10. następnie plasterki ogórka konserwowego
  • bułka- sos czosnkowy- sałata lodowa- kotlecik mięsny-ogórek konserwowy-krążki cebuli- 11. krążki cebuli białej lub czerwonej
  • bułka- sos czosnkowy- sałata lodowa- kotlecik mięsny-ogórek konserwowy-krążki cebuli-keczup- 12. kleks keczupu
  • bułka- sos czosnkowy- sałata lodowa- kotlecik mięsny-ogórek konserwowy-krążki cebuli-keczup-sos czosnkowy- 13. sos czosnkowy
  • bułka- sos czosnkowy- sałata lodowa- kotlecik mięsny-ogórek konserwowy-krążki cebuli-keczup-sos czosnkowy-ser żółty 14. starty ser żółty
  • bułka- sos czosnkowy- sałata lodowa- kotlecik mięsny-ogórek konserwowy-krążki cebuli-keczup-sos czosnkowy-ser żółty- druga połowa bułki 15. przykrywamy drugą połówką bułki
  • gotowe burgery spięte wykałaczką 16. Całość burgera spinamy wykałaczką.
  • domowe burgery 17. Smacznego:)

Porady

Z tych proporcji wychodzi 6 burgerów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso Ogórek Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować