Domowe gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukać w zimnej wodzie, odcedzić i wsypać do rondelka. Zalać tyle wodą, aby pęczak był całkowicie zanurzony. Posolić i gotować do miękkości. W razie potrzeby dolewać wody.
2.Z kapusty usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. Główkę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie oddzielić liście i odkroić dolną twardą część.
3.Ząbki czosnku obrać z łupić i przecisnąć przez praskę. Mięso mielone włożyć do dużej miski. Dodać czosnek, sól i pieprz oraz starty żółty ser. Gdy pęczak będzie gotowy, odcedzić go z nadmiaru wody, przepłukać zimną wodą i dodać do masy mięsnej. Dokładnie wymieszać.
4.Na każdy liść położyć łyżkę farszu oraz zawijać – najpierw boki , następnie od dołu w górę. Tak postępować do wyczerpania składników. Wierzchnie lub połamane liście wyłożyć na dno dużej brytfany (ja potrzebowałam dwie) i położyć na to zawinięte gołąbki. Zalać do ¾ wysokości wodą i gotować na średnim-małym ogniu 40 minut.
5.W tym czasie przygotować sos: wywar z kapusty zagotować z przecierem pomidorowym. Dodać przyprawy według smaku. Całość zagęścić rozmieszaną mąką z wodą i jeszcze raz zagotować. Ugotowane gołąbki podawać na ciepło z sosem pomidorowym. Danie można zamrozić.
Porady
Z pozostałej kapusty można przygotować świetną sałatkę do następnego obiadu:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gotowana-kapusta-na-obiad-2
Komentarze