Domowe kajmaki a'la knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy aż mleko wystygnie. Masło ucieramy aż będzie puszyste. Następnie stopniowo dodajemy ostudzone mleko i mleko w proszku.
2.Orzechy wsypujemy na gorącą patelnię i chwilę prażymy. Następnie studzimy i drobno siekamy.
3.Masło na krem czekoladowo-orzechowy również ucieramy na białą, puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy do niego krem czekoladowy typu Nutella. Na koniec wsypujemy orzechy i całość mieszamy.
5.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 1 łyżką oleju i równo smarujemy nią wierzch wafla. Tak przygotowane wafle wkładamy do lodówki na około 1-2 h. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy ostrym nożem na kwadraty lub trójkąty. Ja ostry nóż zanurzam wcześniej w ciepłej wodzie.
Porady
Czekoladę deserowa można zastąpić w połowie czekoladą mleczną.
Komentarze