Domowe kluski pod złocistą pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, proszku, margarynę, wbić jajko. Zagniatać ciasto dodając wodę. Ciasto musi być gładkie i sprężyste, nie może kleić się do rąk.
Ciasto mocno posypując mąką rozwałkować na placek i odłożyć na chwilę żeby przeschło.
W przypadku posiadania maszynki do makaronu rozwałkowany i przeschnięty placek należy przez nią "przepuścić". Natomiast jeśli ktoś ręcznie robi kluseczki (tak jak ja) , po przeschnięciu placek tniemy na równe pasy szerokości około 5 cm. Pasy nakładamy po kilka na siebie i tniemy kluseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy, aby przeschnął. Gotujemy w posolonej z dodatkiem łyżki oliwy, wrzącej wodzie ok. 6-8 minut.
2.Tak przygotowany makaron porcjujemy na talerze (około 6 porcji), posypujemy startym na tarce serem białym, cukrujemy do smaku i posypujemy złocistą pierzynką.
3.Pierzynka: Masło roztapiamy na patelni, dokładamy bułkę, cukier i razem rumienimy. Polewamy ser.
Porady
Danie pyszne i niedrogie. Oczywiście można użyć do jego przygotowania kupnego makaronu, ale domowe kluseczki są zdecydowanie lepsze
Komentarze