Domowe kluski pod złocistą pierzynką.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina uwielbia ten posiłek

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 40 dag mąki,
    - Szczypta proszku do pieczenia, soli
    - 1 jajko,
    - 1 szklanka wody,
    - 1 łyżka stopionego masła.

    - Około 30 dag sera białego


    Pierzynka:
    - 1 szklanka bułki tartej,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 1 łyżka cukru,
    - 15 dag masła


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Domowe kluski pod złocistą pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowe kluski pod złocistą pierzynką. 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, proszku, margarynę, wbić jajko. Zagniatać ciasto dodając wodę. Ciasto musi być gładkie i sprężyste, nie może kleić się do rąk.
    Ciasto mocno posypując mąką rozwałkować na placek i odłożyć na chwilę żeby przeschło.
    W przypadku posiadania maszynki do makaronu rozwałkowany i przeschnięty placek należy przez nią "przepuścić". Natomiast jeśli ktoś ręcznie robi kluseczki (tak jak ja) , po przeschnięciu placek tniemy na równe pasy szerokości około 5 cm. Pasy nakładamy po kilka na siebie i tniemy kluseczki. Makaron rozsypujemy na stolnicy, aby przeschnął. Gotujemy w posolonej z dodatkiem łyżki oliwy, wrzącej wodzie ok. 6-8 minut.
  • 2. Tak przygotowany makaron porcjujemy na talerze (około 6 porcji), posypujemy startym na tarce serem białym, cukrujemy do smaku i posypujemy złocistą pierzynką.
  • Domowe kluski pod złocistą pierzynką. 3. Pierzynka: Masło roztapiamy na patelni, dokładamy bułkę, cukier i razem rumienimy. Polewamy ser.

Porady

Danie pyszne i niedrogie. Oczywiście można użyć do jego przygotowania kupnego makaronu, ale domowe kluseczki są zdecydowanie lepsze

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować