Domowe krakersiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękką margarynę ucieramy mikserem z żółtkami i łyżeczką soli, dodajemy makę kukurydzianą ucieramy, na końcu dodajemy mąke pszenna i wyrabiamy ciasto(w razie potrzeby możemy dodać jeszcze maki pszennej) formujemy kule i chłodzimy w lodówce 30 min.
2.Przygotowujemy potrzebne foremki, wałek, posypki i roztrzepane białko do posmarowania.
3.Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm (jeśli lubimy to możemy cieniej rozwałkować) i foremkami wykrawamy ciastka.
4.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym białkiem.
5.Posypujemy posypkami.
6.Pieczemy w temp.175 stopni przez ok 25 min, jeśli zrobimy cieńsze to wtedy trzymamy krócej w piekarniku.
7.Gotowe ciasteczka wykładamy na talerz.
8.Bartuś 4 latka i Wiktoria 6 lat przygotowali przekaske na popołudnie z bajkami:)
Komentarze