Hot doga można samemu przygotować w domu, a będzie zdrowszy i smaczniejszy. Przepis na bułki pochodzi z książki " Seria 100. Potrawy z ciasta drożdżowego".
Składniki:
Ciasto:
45 dag mąki pszennej typ 650
230 ml mleka
60 ml wody
1 i 1/2 dag świeżych drożdży
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
parówki z szynki
pomidor
ogórek zielony
cebula czerwona
cebula dymka ze szczypiorkiem
rzodkiewka
ketchup
musztarda
korniszony z chili
Domowe hot dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłej wodzie rozetrzeć drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Przygotowany zaczyn odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże się uaktywnią. Mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z solą, olejem, wlać zaczyn i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (10-15 min.). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2.Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych kulek, z których kolejno uformować podłużne, cienki bułki. Ułożyć je na w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
3. Na dole piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C i przez ok. 20 minut piec bułki. Wystudzić. Bułki przeciąć wzdłuż na połowę, posmarować musztardą, włożyć parówkę i podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Dodać ulubione dodatki, np. Pokrojone w plasterki pomidory, ogórki, cebulę czerwoną, rzodkiewkę, polać ketchupem i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze