Domowe hot dogi

0 (0 ocen)

Hot doga można samemu przygotować w domu, a będzie zdrowszy i smaczniejszy. Przepis na bułki pochodzi z książki " Seria 100. Potrawy z ciasta drożdżowego".

Składniki:


  • Ciasto:
    45 dag mąki pszennej typ 650
    230 ml mleka
    60 ml wody
    1 i 1/2 dag świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    parówki z szynki
    pomidor
    ogórek zielony
    cebula czerwona
    cebula dymka ze szczypiorkiem
    rzodkiewka
    ketchup
    musztarda
    korniszony z chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowe hot dogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0r63h46 1. W ciepłej wodzie rozetrzeć drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Przygotowany zaczyn odłożyć na 15 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże się uaktywnią. Mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z solą, olejem, wlać zaczyn i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (10-15 min.). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • image-0alalmd 2. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych kulek, z których kolejno uformować podłużne, cienki bułki. Ułożyć je na w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
  • image-1l7m9v6 3. Na dole piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Piekarnik nagrzać do temp. 200°C i przez ok. 20 minut piec bułki. Wystudzić. Bułki przeciąć wzdłuż na połowę, posmarować musztardą, włożyć parówkę i podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Dodać ulubione dodatki, np. Pokrojone w plasterki pomidory, ogórki, cebulę czerwoną, rzodkiewkę, polać ketchupem i posypać szczypiorkiem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować