Domowe hamburgerki z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe hamburgerki domowej roboty. Dobra alternatywa dla osób lubiących hamburgery, ale dbających o zdrowie.

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego (według uznania może być wieprzowe, drobiowe lub wołowe),
    2 jajka,
    1 łyżka mąki pszennej,
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
    ½ niedużej cebuli,
    ½ papryki czerwonej,
    ½ papryki żółtej,
    5-6 pieczarek,
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    kawałek żółtego sera ( ja używam sera podpuszczkowego dojrzewający),
    sól, pieprz do smaku
    sos:
    1-2 łyżki śmietany,
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
    2-3 łyżki ketchupu (ja daje pikantny),
    2-3 ząbki czosnku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe hamburgerki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę, paprykę czerwoną i żółtą pokroić w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielić od białek,białka ubić . Mięso mielone wymieszać z żółtkami, mąką i warzywami i natką pietruszki. Przyprawić do smaku. Na końcu delikatnie dodać ubite białka. Dokładnie wyrobić. Odstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Z przygotowanego mięsa uformować niewielkie kulki i spłaszczyć na dłoni formując kotleciki. Tak przygotowane kotleciki wykładamy na blachę i pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 170 °C. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. W zależności od upodobań możemy dać inne proporcje.
    Smacznego ! :)

Porady

Przygotowane bez pieczarek będą idealne dla dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować