Domowe hamburgery

0 (0 ocen)

  • 45 min

Nie ma to jak swoje własne domowe fast foody:) Hamburgery są smaczne, a my jesteśmy zdrowsi, bo zawierają dużo mniej tłuszczów niż te z budki czy baru. Niestety wieczorne zdjęcia nie oddają tych pięknych kolorów.

  • 45 min

Składniki:

  • Na 10 hamburgerów:

    10 bułek hamburgerowych
    60 dkg mięsa mielonego wołowego
    1 cebula biała
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    olej do smażenia
    10 liści sałaty
    3 pomidory
    1 ogórek szklarniowy
    2 cebule czerwone
    4 ogórki konserwowe
    10 plasterków sera
    ketchup
    musztarda
    majonez
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Fast food Hamburgery Przystawki

Domowe hamburgery - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hamburgery przed mrożeniem 1. Cebulę białą siekamy na drobno i szklimy na łyżce masła. Dodajemy ją wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkiem do mielonego mięsa. Doprawiamy pieprzem. Wyrabiamy. Arkusz folii spożywczej rozkładamy na blacie. Z mięsa formujemy cieniutkie hamburgery, które układamy obok siebie. Gotowe odkładamy na 15 minut do zamrażarki. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po ok minucie z każdej strony. Solimy po wierzchu.
  • Warzywa kroimy w plasterki 2. Sałatę myjemy. Pomidory i ogórki kroimy w talarki. Cebulę kroimy w plasterki. Bułki przekrawamy. Opiekamy 2 minuty w piekarniku nagrzanym do 20 st. Dół smarujemy majonezem, dajemy liść sałaty, pomidora, świeżego ogórka, cebulę, hamburgera, ser, ketchup, ogórek konserwowy i przykrywamy posmarowaną musztardą drugą częścią bułki. Smacznego!

Porady

Użyłam bułek własnego wypieku, ale równie dobrze można użyć tych zakupionych w sklepie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować