Domowe lody

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Lubię lody, więc latem w zamrażalniku mam ich spory zapas. Aby było taniej, robię je sama. Przepis jest sprawdzony.

Składniki:

  • ● 2 op. śnieżki
    ● 1,5 szklanki mleka
    ● 3 jajka
    ● szklanka kremówki
    ● niepełna szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Domowe lody - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kremówkę ubijamy. Śnieżki
    wsypujemy do zimnego mleka
    i miksujemy na puch. Mieszamy
    ze śmietaną.
  • 2. Cukier wsypujemy do rondelka,
    wlewamy dwie łyżki wodyi zagotowujemy
    na małym
    ogniu, aż cukier się roztopi.
    Jajka rozkłócamy i ubijamy.
    Cienkim strumieniem wlewamy
    syrop.
  • 3. Masy mieszamy, przekładamy
    do woreczków foliowych
    lub plastikowych pojemników.
    Wkładamy do zamrażalnika na
    24 godziny.

Porady

Lody możemy polać musem ze zmiksowanych truskawek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować