Domowe lody waniliowe z bakaliami i malinami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam ich smak. Bardzo często je przygotowuję, w szczególności latem. Sa bardzo proste i przepyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • - ½ l mleka +1/2 szkl.
    - 3 żółtka
    - 25 dag cukru
    - cukier waniliowy
    - garść rodzynek
    - garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich.
    - maliny

Domowe lody waniliowe z bakaliami i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotuj i chwilę przestudź. Odlej ½ szkl. i zamocz w nim rodzynki
  • 2. Żółtka ubijaj w kąpieli wodnej (na parze) dodając małymi porcjami obydwa rodzaje cukrów. Stopniowo dolewaj ciepłe mleko i ubijaj aż masa zgęstnieje.
  • 3. Przełóż do naczynia z zimną wodą i ubijaj, do momentu, gdy masa się dokładnie oziębi. Dodaj odsączone rodzynki i orzechy
  • 4. Przelej do formy i włóż do zamrażalnika na kilka godzin. Możesz co jakiś czas przemieszać na początku mrożenia.
  • 5. Na dnie pucharków ułóż rozgniecione maliny. Na to wykładaj gałki lodów i posypuj całymi malinami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy