Mocno odchudzone domowe lody: mrożony jogurt naturalny z borówką amerykańską. Deser słodzony cukrem z brzozy - ksylitolem. Przygotowane w urządzeniu do domowych lodów.
Składniki:
400 g jogurtu naturalnego
250 g jagód borówki amerykańskiej
2 czubate łyżki ksylitolu (50 g)
Domowe lody jogurtowo - borówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borówki przebieramy, usuwamy resztki kielicha kwiatowego, płuczemy i osuszamy. Miksujemy blenderem, wsypujemy ksylitol i mieszamy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Jogurt również przechowujemy w lodówce.
2.Schłodzone borówki i jogurt dokładnie mieszamy i wlewamy do maszynki do robienia lodów, postępując zgodnie z instrukcją obsługi urządzenia.
3.Przygotowane lody możemy podać od razu lub przełożyć do pojemnika ze szczelnym zamknięciem i przechowywać w zamrażarce. Wówczas na godzinę przed podaniem trzeba pojemnik z lodami wyjąć z zamrażarki i włożyć do lodówki.
4.Lody możemy dowolnie udekorować. Ja podałam je w wersji niskokalorycznej - tylko w towarzystwie świeżych owoców borówki amerykańskiej.
Komentarze