Domowe łazanki z kapustą słodką

4.42 (187 ocen)

Uwielbiam tradycyjną polską kuchnię, która przypomina mi smaki dzieciństwa. Łazanki zrobione samodzielnie smakują rewelacyjnie. Są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. To pomysł na pyszny i zdrowy bezmięsny obiad. U mnie od kilku lat również jedno z dań wigilijnych.

Składniki:

  • Składniki:
    na łazanki:
    2 szklanki mąki,
    1 jajko,
    2 łyżki oliwy,
    szczypta soli,
    5 łyżek ciepłej wody,
    kapusta:
    główka kapusty,
    cebula,
    masło i olej,
    sól, świeżo mielony pieprz, ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.42 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe łazanki z kapustą słodką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapusta:
    Kapustę szatkujemy i myjemy. Gotujemy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzamy i odciskamy.
    Na odrobinie masła i oleju podsmażamy posiekaną cebulkę, następnie dodajemy ugotowaną kapustę i wszystko podsmazamy. Przyprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką.
    Łazanki:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i dolewamy stopniowo ciepłą wodę w miarę zagniatania, gdyby ciasto było za twarde dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto tak aby było gładkie i elastyczne, trochę twardsze jak na pierogi. Ciasto cienko wałkujemy na dobrze podsypanym mąką blacie.
    Nożem wykrawamy kwadraty bądź romby.
    Na osolony wrzątek wrzucamy przygotowany makaron i gotujemy al dente, odcedzamy.
    Ugotowany makaron dodajemy do kapusty i wszystko mieszamy. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować