Domowe sosiki do wszystkiego :)

0 (0 ocen)

  • 15 min

Efekt uniku nauki, ale za to jaki :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szkl. mleka 3,2%
    1 i 1/4 szkl.oleju roślinnego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 płaska łyżka cukru
    4 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej
    3-4 płaskie łyżki kaszy mannej
    zioła prowansalskie
    czosnek świeży lub granulowany (ja dałam ten drugi)
    słodka papryka

Domowe sosiki do wszystkiego :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, olej, oliwę,musztardę,kaszę i cukier umieszczamy w blenderze i miksujemy 5-10 min. Kiedy uzyskamy puszystą, kremową masę równo rozlewamy ją do trzech miseczek. Do jednej dodajemy łyżeczkę czosnku granulowanego (jak ktoś lubi to może dać więcej) i łyżeczkę ziół prowansalskich, a do drugiej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i łyżeczkę ziół. Trzecia będzie bez dodatków. Sosiki przelewamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Można jeść zaraz po przygotowaniu.

Porady

Miksując składniki warto robić krótkie przerwy żeby blender się nie przegrzał. Sosy są idealne zarówno do kanapek, frytek, sałatek czy dań głównych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy