Domowe sushi z rybką

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekki i domowe sushi z pstrągiem łososiowym i czerwoną papryką.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl ryżu basmati
    2 szkl wody
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    1 łyżka octu winnego
    2 płaty nori
    100 g pstrąga łososiowego wędzonego na zimno
    1/4 czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowe sushi z rybką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy olej kokosowy i wsypujemy ryż.Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Potem dodajemy ocet winny i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki pstrąga, na rybie kładziemy paprykę i za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i sklejamy sushi. Tak samo robimy z drugim płatem nori. Kroimy na kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować