Domowe sushi z rybką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Do gotującej się wody dodajemy olej kokosowy i wsypujemy ryż.Ryż gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Następnie odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce aby ryż wchłonął całą wodę. Potem dodajemy ocet winny i mieszamy. Odstawiamy ryż aby przestygł. Paprykę kroimy w cienkie plasterki. Na macie bambusowej kładziemy płat nori i na nim układamy równą warstwą ryż-zostawiamy ok. 2 cm pustego miejsca na nori( w tym miejscu skleimy sushi). Mniej więcej w połowie ryżu układamy kawałki pstrąga, na rybie kładziemy paprykę i za pomocą maty bambusowej zwijamy sushi w roladkę. Nori które zostało puste delikatnie smarujemy wodą i sklejamy sushi. Tak samo robimy z drugim płatem nori. Kroimy na kawałki.
Komentarze