Domowe masełko

0 (0 ocen)

  • 15 min

Już teraz z łatwością przygotujesz swojskie masełko, jeśli nie masz mleka prosto od krowy, nie przejmuj się i tak będzie pyszne...

  • 15 min

Składniki:

  • - około 500 ml śmietany – najlepsza wiejska, słodka, zebrana z mleka lub dostępna w sklepie kremówka (30% lub 36% im bardziej tłusta tym lepsza)
    - sól do smaku

    - czysta zimna woda

    - czysty słoik 1-litrowy

    - maślniczka – nakładka na słoik – taka jak tutaj (www.winoiser.com)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowe masełko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • http://winoiser.com/maselnica-maslniczka-do-domowego-wyrobu-masla 1. Wlewamy śmietanę do słoika, zakręcamy maślniczkę (np. taką http://winoiser.com/akcesoria-drewniane-regionalne-kuchenne.html) i rozpoczynamy ubijanie do momentu aż oddzieli się masło. W trakcie ubijania gdy śmietana mocno jest już ubita, ubijanie staje się dosyć trudne i troszkę śmietany wydobywa się przez górną część maślniczki, nie należy się jednak tym przejmować, tylko ubijać dalej, po kilku chwilach masło zacznie się oddzielać. Należy ubijać do momentu, aż masełko i maślanka wyraźnie się oddzielą.
  • 2. Jeśli chcemy otrzymać masło z dodatkami polecam w trakcie ubijania dodać do częściowo ubitej śmietany sól lub przeciśnięty czosnek, a uzyskamy masło czosnkowe.
  • 3. Niektóre śmietany ubijają się szybciej, a niektóre wolniej, a uzyskane masło ma gorszą konsystencję. Jeśli się tak zdarzy, proszę się nie zniechęcać, tylko następnym razem użyć innej śmietany.
  • 4. Teraz musimy oczyścić masło z resztek maślanki. W tym celu wykładamy łyżką masło ze słoika, odciskamy i przekładamy do naczynia z zimną wodą i ugniatamy jeszcze łyżką aby wypłukać resztę maślanki. Czynność tę można powtórzyć. Tak uzyskane masło formujemy w dowolny kształt i wkładamy do lodówki.
    Naturalnym procesem jest wydzielanie się maślanki z masła w trakcie przechowywania, należy ją usunąć z naczynia. Takie masełko najlepiej spożyć w ciągu 4-5 dni.

Porady

Śmietana do ubijania masła nie musi być schłodzona, lepiej i szybciej ubija się gdy ma temp. pokojową, dlatego lepiej wyjąć ją z lodówki na ok. 40 min. przed ubijaniem masła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować