Domowe powidła węgierkowe

5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Mąż przywiózł 2 torby śliwek węgierek - niepryskanych! Większość przesmażyłam na dżem - idealny dodatek do naleśników, ciast, deserów lub po prostu na kanapki. Jak każdy dżem - robię naturalny, bez cukrów żelujących i innych dodatków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • śliwki węgierki (dowolna ilość)
    cukier (dowolna ilość)
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Powidła

Domowe powidła węgierkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dokładnie myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestkę. Przekładamy do garnka ze stali nierdzewnej i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru i odstawiamy na 20-30 minut, aby puściły sok.
    (Ja w jednej porcji odlałam mały słoiczek soku, w drugiej smażyłam łącznie).
  • 2. Ustawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień tak, aby powidła tylko lekko bulgotały i smażymy (bez przykrycia!) aż śliwki się rozpadną, sok odparuje i dżem zacznie gęstnieć (około 2-2,5 godz.). Im dżem gęściejszy tym częściej trzeba mieszać, aby się nie przypalił (cukier lubi się przypalać).
  • 3. Gdy dżem będzie prawie gotowy dosładzamy - w zależności od słodkości śliwek i własnego gustu.
  • 4. Do wyparzonych słoików nakładamy gorący, wycieramy gwint i dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy około 10-15 minut.

Porady

Dżem najlepiej smażyć w wysokim garnku - może lekko bryzgać podczas smażenia. Im dłużej smażymy, tym dżem gęściejszy, a kolor ciemniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować