Domowe pączki Pauliny

4.5 (187 ocen)

Tradycyjne , pyszne , domowe pączki. Przepis sprawdzony przez moją babcie i mamę:) Zawsze wychodzą smaczne :

Składniki:

  • 1kg mąki,
    10 dkg drożdży,
    15 dkg cukru,
    około 1/2litra mleka,
    6 żółtek,
    1 jajo,
    sól,
    10 dkg margaryny,
    1 kieliszek spirytusu,
    sok i skórka z jednej cytryny,
    1 opakowanie cukru waniliowego,



    Dowolna marmolada
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Domowe pączki pauliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Zarobić rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżka cukru, 20 dkg mąki i mlekiem( gęstość rozczynu powinna odpowiadać gęstości śmietany) Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, sok z cytryny, skórkę cytrynową, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol. wyrabiać.Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki wlewać po trochu roztopioną i chłodną margarynę. Ciasto powinno być nie zbyt gęste.
  • 3. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podrośnie.
    Rozgrzewamy olej.
  • 4. Delikatnie moczymy ręce w odrobinie oleju aby ciasto nie przyklejało się do rąk. Odrywamy małe kawałki ciasta nakładamy a środek marmoladę lub wiśnie i zlepiamy i tworzymy koło. Kładziemy na obsypaną mąka stolnice. Czekamy z około 15-20 minut aż pączki odetchną i odrobinę podrosną. kładziemy na olej i smażymy na złoty kolor.

Porady

Pamiętajmy by świeżo wyrobionego pączka kłaść miejscem zlepienia do dołu. Wtedy pączki nie będą nam pękały w czasie smażenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować