Zapewniam, że nie tylko dzieciaki za nimi szaleją;)
Składniki:
Składniki na ok. 15-20 sztuk:
1/2 kg filetów z ryby (np. dorsz, mintaj)
1 filiżanka* mąki kukurydzianej
pół łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
ulubiona przyprawa do ryb
sok z cytryny
2 jajka
2 filiżanki bułki tartej
olej do smażenia
Domowe paluszki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety pokroić na kawałki zbliżone wielkością do paluszków rybnych. Skropić sokiem z cytryny. Oprószyć delikatnie ulubioną przyprawą do ryb. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
2.Mąkę kukurydzianą wymieszać z solą i pieprzem.
Kawałki ryby obtaczać w mące, następnie zanurzać w rozkłóconych jajkach i na końcu panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Komentarze