Domowe placki tortilla z mąki pełnoziarnistej

4.41 (200 ocen)

  • 50 min

2 szklanki mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)160 ml gorącej wody1/3 łyżeczki soli2 łyżki oleju

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista)
    160 ml gorącej wody
    1/3 łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.41 (200 ocen)

Zobacz również:

Placki

Domowe placki tortilla z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i mieszamy składniki, następnie zagniatamy rękoma . Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
  • 2. Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części( u mnie 6). Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką.
  • 3. Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick po 30 sekund z każdej strony, . Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować