Domowe placki tortilla z mąki pełnoziarnistej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą. Dodajemy olej i mieszamy składniki, następnie zagniatamy rękoma . Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
2.Ciasto dzielimy na 8 mniej więcej równych części( u mnie 6). Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią, a następnie wałkujemy jak najcieniej na koło o średnicy o 1-2 cm większe niż średnica dno patelni, ponieważ tortille skurczą się w trakcie smażenia. Jeżeli jest taka potrzeba można w trakcie wałkowania minimalnie podsypać je mąką.
3.Smażymy na suchej patelni z powłoką non-stick po 30 sekund z każdej strony, . Na tortilli mogą tworzyć się bąble, ale nie należy się tym przejmować.
Komentarze