Domowe pralinki z migdałami i kardamonem

0 (0 ocen)

  • 60 min

To przepis mojej babci, która w długie zimowe wieczory przygotowywała nam różne łakocie

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dag mleka w proszku
    2 płaskie łyżki masła
    ¼ szklanki mleka
    1 łyżeczka kardamonu
    3 łyżki drobniutko posiekanych migdałów

    Syrop:
    1 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżka masła

    Tabliczka gorzkiej czekolady
    Konfitura z wiśni lub kandyzowane owoce czy skórka pomarańczowa do przybrania pralinek

    Papier do pieczenia, niewielka prostokątna foremka do zastygnięcia masy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowe pralinki z migdałami i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj syrop z cukru i wody: gotuj tak długo, aż mieszanina zacznie gęstnieć, a kropla syropu spuszczona na talerzyk po chwili skrzepnie( tzw syrop III stopnia)
    W gotowym syropie rozpuść masło
  • 2. Migdały sparz, obierz ze skórki i drobniutko posiekaj lub zmiel w maszynce do mielenia orzechów
  • 3. Masło włóż do garnuszka z mlekiem i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia
  • 4. Teraz syrop i mleko połącz z mlekiem w proszku oraz migdałami i kardamonem- w wyniku mieszania powinieneś uzyskać gęste ciasto
  • 5. Ciasto umieść w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i umieść w lodówce na kilka godzin celem jego stężenia.
  • 6. Po tym czasie wyjmij ciasto na deseczkę i pokrój w malutkie kwadraciki ( ca 2 cm)
  • 7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej rozpuszczoną czekoladą pralinki
  • 8. Udekoruj konfiturą lub kandyzowanymi bakaliami i odstaw do zastygnięcia

Porady

Pralinki można również zrobić w formie niewielkich kuleczek, które przygotowujemy po częściowym stężeniu masy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kardamon Migdały Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować