Domowe pralinki z migdałami i kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj syrop z cukru i wody: gotuj tak długo, aż mieszanina zacznie gęstnieć, a kropla syropu spuszczona na talerzyk po chwili skrzepnie( tzw syrop III stopnia)
W gotowym syropie rozpuść masło
2.Migdały sparz, obierz ze skórki i drobniutko posiekaj lub zmiel w maszynce do mielenia orzechów
3.Masło włóż do garnuszka z mlekiem i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia
4.Teraz syrop i mleko połącz z mlekiem w proszku oraz migdałami i kardamonem- w wyniku mieszania powinieneś uzyskać gęste ciasto
5.Ciasto umieść w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i umieść w lodówce na kilka godzin celem jego stężenia.
6.Po tym czasie wyjmij ciasto na deseczkę i pokrój w malutkie kwadraciki ( ca 2 cm)
7.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej rozpuszczoną czekoladą pralinki
8.Udekoruj konfiturą lub kandyzowanymi bakaliami i odstaw do zastygnięcia
Porady
Pralinki można również zrobić w formie niewielkich kuleczek, które przygotowujemy po częściowym stężeniu masy
Komentarze