Domowe tagliatelle czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy w miarę potrzeb dodając po łyżce wody.
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek.
Wierzch posypujemy mąką i pozostawiamy ciasto do wysuszenia na około godzinę.
Po tym czasie zwijamy ciasto w rulon i tniemy paski na około 1 cm szerokości.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżeczki oleju.
Krem miętowy
Do sera dodajemy 2 łyżki cukru pudru,2 łyżki jogurtu naturalnego, 2-3 łyżki miętowego syropu barmańskiego oraz drobno posiekaną miętę.
Wszystko dokładnie mieszamy mikserem, aż masa będzie jednolita.
Na koniec dodajemy posiekaną gorzką czekoladę.
Sos pomarańczowy
Rondelek z sokiem i z pomarańczy i cukrem ustawić na małym gazie.
Gotować aż całość zacznie gęstnieć, następnie wrzucić cząstki wyfiletowanej pomarańczy i obtaczać w sosie.
Na końcu dodać łyżkę masła, ściągnąć z ognia i mieszać aż masło całkowicie się rozpuści.
Podawanie
Gorący ugotowany makaron układamy na kremie miętowym a następnie polewamy sosem pomarańczowym z cząstkami pomarańczy.
Całość posypujemy grubo siekaną czekoladą, i dekorujemy listkami mięty.
Komentarze