- 1 średnia bagietka
- pół kilograma pieczarek
- 2 małe cebule
- 2 małe ząbki czosnku
- ser (w plastrach lub starty)
- średni pomidor
- przyprawy (cukier, sól, pieprz, tymianek, suszona bazylia)
- olej do smażenia
Domowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na paletnię z rozgrzanym ojelem. Po chwili dorzucamy posiekane ząbki czosnku. Przyprawiamy szyptą cukru i smażymy do zeszklenia. W międzyczasie umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy de cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażymy tak długo, aż cały płyn z pieczarek wyprauje i pieczarki staną się ciemne.
Następnie bagietkę kroimy na pół, a połówki te wzdłuż, tak by powstały cztery części bagietki. Na każdą z części nakładamy pieczarki, ser i pokrojonego w plasterki pomidora. Wierzch posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem. Całość należy zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu rozpuszczenia się sera.
Porady
Zapiekanki można podać z sosem czosnkowym, majonezem keczupem lub innym.
Komentarze