Domowe zapiekanki

4.5 (198 ocen)

Dobra potrawa na szybki obiad lub kolację

Składniki:

  • - 1 średnia bagietka
    - pół kilograma pieczarek
    - 2 małe cebule
    - 2 małe ząbki czosnku
    - ser (w plastrach lub starty)
    - średni pomidor
    - przyprawy (cukier, sól, pieprz, tymianek, suszona bazylia)
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zapiekanki Ser

Domowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy na paletnię z rozgrzanym ojelem. Po chwili dorzucamy posiekane ząbki czosnku. Przyprawiamy szyptą cukru i smażymy do zeszklenia. W międzyczasie umyte pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy de cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażymy tak długo, aż cały płyn z pieczarek wyprauje i pieczarki staną się ciemne.

    Następnie bagietkę kroimy na pół, a połówki te wzdłuż, tak by powstały cztery części bagietki. Na każdą z części nakładamy pieczarki, ser i pokrojonego w plasterki pomidora. Wierzch posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem. Całość należy zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu rozpuszczenia się sera.

Porady

Zapiekanki można podać z sosem czosnkowym, majonezem keczupem lub innym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować