Nie jadam fast-foodów w przyulicznych barach ponieważ wolę sama przygotować dania tego typu. Są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. Tak przygotowanego cheeseburgera możemy podać naszym starszym dzieciom
Składniki:
Bułki
680 g mąki pszennej
200ml mleka ciepłego
200 ml wody letniej
4 łyżeczki cukru
7 g drożdży suchych
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
1 jajko
1/3 szkl sezamu
Kotlety
600 g mielonej wołowiny
300 g mielonego boczki
1 jajko
sól pieprz
1 płąska łyża mąki pszennej
Dodatki
Ketchup musztarda
pomidory
ogórki małosolne bądź kiszone
cebula
sałata
1 op sera tostowego
Domowy cheeseburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki:
1. Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.
2. Mieszamy delikatnie łyżką
3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki
4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min
2. Do mięsa dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i dobrze wymieszaj
3. Z mięsa formuj okrągłe większe - lecz nie za grube kotlety
4. Smaż ok 20 min z oby dwóch stron an patelni grillowej
3.Dodatki:
1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku
2. Pomidora kroimy w plastry
3. Na kotlety układamy po 1 plasterku sera - podpiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści
4.Burgery:
1. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połówki smarujemy musztardą oraz ketchupem. Ukadamy :
Podgrzany Spód bułki, sałata , cebula, ciepły kotlet z serem sera, ogórki, pomidor, podgrzana góra bułki
Komentarze