Domowy chlebek razowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn otrzymałam od koleżanki ale można go zrobić samodzielnie wg przepisu, który znajdziemy po prostu w internecie, jest wiele takich stron. Wszystkie składniki suche wsypuje do dużej miski i dokładnie ręką mieszam. Do tego dokładam 4 łyżki zaczynu i stopniowo dolewam wodę. Ciasto nie może być ani za rzadkie, ani za twarde. Z powstałej mieszanki odkładam 4 łyżki zaczynu na nowy chlebek. Wkładam do słoika, owijam folią, w której robię pare dziurek wykałaczką. Wstawiam do lodówki. Nowy chleb można robić z tego zaczynu nie wcześniej niż po 6 dniach! Zaczyn można trzymać do 14 dni, potem już się nie nadaje. Ciasto włożyć do dwóch foremek, nasmarowanych tłuszczem i wysypanych płatkami owsianymi. Odstawić foremki na dobre 8 godzin, przykryć ściereczką. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika (200 stopni), piec bez termo obiegu z górną i dolną grzałką przez 1h15min. Wyciągnąć z foremek, nakryć mokrą ściereczką na 10-15 min. Smacznego!
Komentarze