Domowy chlebek razowy z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Najlepiej smakuje po prostu z masłem!

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej razowej, 0,5kg mąki żytniej , 1 szkl.słonecznika, 1szkl.pestek dyni, 0,5szkl.płatków owsianych, 1 szkl.siemienia lnianego, 1 szkl.otrąb pszennych, 3 łyżeczki soli, 1,5 l.wody, 4 łyżki zaczynu.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chlebek razowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn otrzymałam od koleżanki ale można go zrobić samodzielnie wg przepisu, który znajdziemy po prostu w internecie, jest wiele takich stron. Wszystkie składniki suche wsypuje do dużej miski i dokładnie ręką mieszam. Do tego dokładam 4 łyżki zaczynu i stopniowo dolewam wodę. Ciasto nie może być ani za rzadkie, ani za twarde. Z powstałej mieszanki odkładam 4 łyżki zaczynu na nowy chlebek. Wkładam do słoika, owijam folią, w której robię pare dziurek wykałaczką. Wstawiam do lodówki. Nowy chleb można robić z tego zaczynu nie wcześniej niż po 6 dniach! Zaczyn można trzymać do 14 dni, potem już się nie nadaje. Ciasto włożyć do dwóch foremek, nasmarowanych tłuszczem i wysypanych płatkami owsianymi. Odstawić foremki na dobre 8 godzin, przykryć ściereczką. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika (200 stopni), piec bez termo obiegu z górną i dolną grzałką przez 1h15min. Wyciągnąć z foremek, nakryć mokrą ściereczką na 10-15 min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować