Domowy blok amaretto

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Wracam co jakiś czas do tych słodkości z dzieciństwa. Wiecie, co mi się przypomina, gdy jem kawałek domowego bloku? Szkolna choinka pewnie gdzieś sprzed trzydziestu lat, bo wtedy zrobiłam go po raz pierwszy sama. Sami widzicie - jak mam go nie lubić? :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    100 g. masła
    100 g. herbatników typu petitki, drobno posiekanych
    1 łyżka likieru amaretto
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki mleka
    2 łyżki kakao
    ok. 3/4 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy blok amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Do rondla z grubym dnem wlewam wodę i mleko, wkładam masło w kawałkach i wsypuję cukier. Podgrzewam mieszając, a gdy masło się rozpuści dodaję kakao i likier. Mieszam, dalej podgrzewając, aż masa będzie jednolita i gładka. Zdejmuję z ognia i stopniowo dodaję mleko w proszku, a potem posiekane herbatniki. Masę wkładam do foremek, ugniatam by wypełnić puste miejsca i odstawiam na noc do lodówki. Wyjmuję blok z foremek, wstawiając je na moment do gorącej wody (by podgrzało się dno) i lekko podważając nożem. Przed podaniem oprószam blok kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować