Dżem truskawkowy

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Przepis na prawdziwy, smaczny i bardzo wyrazisty dżem truskawkowy. Ta wersja dżemu przypomni nam smak najlepszych babcinych konfitur. Dżem jest smażony i przygotowywany bez zagęszczaczy. W mojej wersji dżemu użyłam cukru trzcinowego, który idealnie podkreśla smak truskawek oraz sprawia, że konfitura

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - 2 kg truskawek
    - 800 g cukru trzcinowego
    - sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ich szypułek i kroimy na pół (te większe na ćwiartki).
  • 2 2. Z dwóch cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do pokrojonych truskawek wraz z cukrem trzcinowym.
  • 3 3. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 do 1,5 godziny, tak aby owoce odpowiednio "puściły" sok.
  • 4 4. Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy cały pojawiający się szum i smażymy całość około 1,5 do 2 godzin, pamiętając o mieszaniu, w szczególności w końcowej fazie smażenia.

    * Aby sprawdzić konsystencję dżemu, pod koniec smażenia należy jego 1 łyżeczkę nałożyć na schłodzony w zamrażalniku talerzyk. Gęstość na talerzyku będzie odpowiadała gęstości dżemu po jego ostudzeniu.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy ich wierzch, dobrze zakręcamy i układamy do góry dnem. * Można je też pasteryzować, jeśli chcemy aby słoiczki zostały u nas na dłużej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować