Domowy koncentrat pomidorowy

4.5 (174 ocen)

Domowy zawsze pod ręką

Składniki:

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
    4-5 łyżek oleju
    1 łyżka soli
    1/2 łyżeczki chili
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy koncentrat pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory dokładnie myjemy i kroimy na ćwiartki. Do dużego garnka wlewamy na dno olej i wrzucamy pomidory. Na wolnym ogniu dusimy pomidory, aż się rozgotują mieszając,aby nam się nie przypaliły. Rozgotowane pomidory przecieramy przez drobne sito. Przecier pomidorowy przelewamy do garnka z dodatkiem przypraw gotujemy do momentu, aż nasz koncentrat będzie miał oczekiwaną przez nas gęstość. Gotowy gorący koncentrat przelewamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Stawiamy na zakrętkach do wystudzenia. Przechowujemy w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować