Domowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Nagrzać piekarnik na 160 0C. Przygotować tortownicę o średnicy 25cm, całość wysmarować masłem i wysypać gorzkim kakao.
Do miski przesiać przez sito wszystkie suche składniki (poza cukrem). Cukier utrzeć z masłem na białą, puszystą masę, wciąż ubijając wbijać po kolei jajka i dalej miksować. Wciąż miksując wsypać połowę mieszanki mącznej, następnie wlać śmietanę i ekstrakt i po chwili wsypać resztę mieszanki mącznej, miksować, aż masa będzie gładka i dość gęsta. Wlać ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika - czas pieczenia to około 1h, aż do "suchego patyczka". Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na 30 minut, wyjąć je z piekarnika zdjąć obręcz i całkowicie wystudzić
.
Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone wziąć krótki, ostry nóż i wyciąć z ciasta krążek - cięcie 1 cm od brzegu i około 1-1,5cm na głębokość . Wyjąć łyżką odkrojoną część i przełożyć do miski, wyrównać dołek aż do uzyskania płaskiej powierzchni.
2.Banany:
Banany umyć, obrać i odkroić ostre czubki. Przekroić je na połówki, skropić sokiem z cytryny od strony przekrojonej, ułożyć w dołku z ciasta i skropić z cytryną z wierzchu.
3.Masa śmietankowa:
Wyjąć śmietankę z lodówki, wlać całą do dużej miski, lekko podbić, wsypać śmietan-fixy i cukier puder i ubić sztywną pianę.Czekoladę posiekać na małe kawałeczki, dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
Nałożyć masę na banany , tworząc z niej równą górkę. Na górkę nałożyć pokruszone ciasto, które wcześniej odłożyliśmy do miski - nałozyć tyle ciasta, by pokryło całą powierzchnię śmietankowej górki, ale nie przygiatać zbyt mocno.
Komentarze