Domowy Kopiec Kreta

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

Nikt mu się nie oprze..

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 1 kostka masła

    - 130 g mąki tortowej (u mnie pszenna)

    - 90 g gorzkiego kakao

    - 40g gorzkiej czekolady

    - szklanka cukru

    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    - 1/2 łyżeczki soli

    - 3 jajka

    - 125ml kwaśnej śmietany 18%

    - 1 łyżka syropu waniliowego



    Składniki na masę:

    - 375ml schłodzonej słodkiej śmietanki 30%

    - 2 śmietan-fixy

    - 2 łyżki cukru pudru

    Ponadto:

    - 2 banany

    - sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wnętrzności Kopca Kreta 1. Ciasto:

    Nagrzać piekarnik na 160 0C. Przygotować tortownicę o średnicy 25cm, całość wysmarować masłem i wysypać gorzkim kakao.

    Do miski przesiać przez sito wszystkie suche składniki (poza cukrem). Cukier utrzeć z masłem na białą, puszystą masę, wciąż ubijając wbijać po kolei jajka i dalej miksować. Wciąż miksując wsypać połowę mieszanki mącznej, następnie wlać śmietanę i ekstrakt i po chwili wsypać resztę mieszanki mącznej, miksować, aż masa będzie gładka i dość gęsta. Wlać ciasto do tortownicy i wstawić do piekarnika - czas pieczenia to około 1h, aż do "suchego patyczka". Po upieczeniu zostawić ciasto w piekarniku na 30 minut, wyjąć je z piekarnika zdjąć obręcz i całkowicie wystudzić
    .
    Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone wziąć krótki, ostry nóż i wyciąć z ciasta krążek - cięcie 1 cm od brzegu i około 1-1,5cm na głębokość . Wyjąć łyżką odkrojoną część i przełożyć do miski, wyrównać dołek aż do uzyskania płaskiej powierzchni.






  • Kopiec Kreta w przekroju 2. Banany:
    Banany umyć, obrać i odkroić ostre czubki. Przekroić je na połówki, skropić sokiem z cytryny od strony przekrojonej, ułożyć w dołku z ciasta i skropić z cytryną z wierzchu.
  • Cząstka kopca kreta 3. Masa śmietankowa:
    Wyjąć śmietankę z lodówki, wlać całą do dużej miski, lekko podbić, wsypać śmietan-fixy i cukier puder i ubić sztywną pianę.Czekoladę posiekać na małe kawałeczki, dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
    Nałożyć masę na banany , tworząc z niej równą górkę. Na górkę nałożyć pokruszone ciasto, które wcześniej odłożyliśmy do miski - nałozyć tyle ciasta, by pokryło całą powierzchnię śmietankowej górki, ale nie przygiatać zbyt mocno.

Porady

Ciasto przechowywać w lodówce. 

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować