Upieczona samodzielnie bułka, lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie domowego kebaba nie jest tak szybkie jak kupienie go w budce, ale myślę, że warto!
Sos keczupowy:
100ml keczupu
100ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sos czosnkowy:
3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 małe ząbki czosnku (lub więcej w zależności od preferencji)
sól, pieprz
Dodatki:
2 filety z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros
mix sałat
100g pomidorków koktajlowych
1/2 dużego ogórka
mała cebula
Domowy kebab w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki:
1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.
2.Sosy:
1. Keczupowy: Keczup mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Czosnkowy: Do miski przekładamy jogurt naturalny i serek homogenizowany. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
3.Dodatki:
1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni.
2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso.
Komentarze