Domowy keczup

4.5 (171 ocen)

Teraz jest najlepszy moment na przygotowanie takie keczupu, a warto bo jest pyszny.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
    1/2 kg cebuli
    1/2 kg marchwi
    1/2 kg pietruszki
    1/2 kg papryki czerwonej
    1/2 kg jabłek
    1 mały seler
    4 ząbki czosnku
    4 łyżki soli
    1/2 szklanki brązowego cukru
    2 łyżeczki chili
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    szczypta gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3-4 łyżeczki octu 10%
    1/4 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy keczup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • domowy keczup 1. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie przełożyć do garnka, przykryć i rozgotować. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez przecierak.
  • domowy keczup 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju do cebuli dodać starte na grubej tarce jabłka, marchew, seler i pietruszkę, całość przesmażyć razem jeszcze kilka minut w trakcie trzeba mieszać, aby się nie przypaliło.
  • 3. Do dużego garnka przelać przetarte pomidory, dodać podsmażone warzywa, czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, do garnka dosypać cukier, bazylię, chili oraz sól. Garnek ustawić na niezbyt dużym palniku i gotować około 2 godzin po tym czasie zmiksować na gładki " mus". Zmiksowana masa już była gęsta choć ja jeszcze trzymałam na bardzo małym palniku około 1 godziny w trakcie dodając ocet, gałkę i cynamon.
  • 4. Gorący i gęsty keczup przelać do małych słoiczków i odstawić do wystudzenia.
    Mi taka ilość przypraw wystarczyła, ale zawsze można doprawić na swój smak.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować