Domowy krupnik

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Szybka i pyszna zupa.

  • 60 min

Składniki:

  • - kasza jęczmienna średnia
    - 4-6 skrzydełek z kurczaka
    - cebula
    - por
    - marchewka
    - pietruszka
    - seler
    - ziemniaki
    - kostka bulionu drobiowego
    - liść laurowy
    - ziele angielskie
    - pieprz, sól
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Domowy krupnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, marchewkę, por, cebulę, seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu ( jak na rosół). Gotowy wywar odcedzamy. Do wywaru wsypujemy wypłukaną kaszę jęczmienną, dodajemy kostkę bulionu, startą marchewkę i pietruszkę gotujemy 15min. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy tak długo aż ziemniaki staną się miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Porady

Kaszy należy wsypać tyle na ile chce się mieć gęstą zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować