Domowy jogurt naturalny

0 (0 ocen)

Po co kupować, jak można zrobić samemu ;) Prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, wystarczy dodać kilka łyżek mleka w proszku. Jeśli chcemy jogurt owocowy- na koniec miksujemy go z wybranymi owocami. Można go podawać na śniadanie, jako deser lub jeden ze składników ciasta.

Składniki:

  • 1 litr mleka pasteryzowanego
    150 ml jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii
    2-4 łyżek mleka w proszku (jeśli chcesz, aby jogurt był gęstszy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy jogurt naturalny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać do 45 st.C (jeśli nie posiadasz termometru: zanurz palec w mleku i jeżeli mleko nie parzy tylko jest lekko ciepłe to znaczy, że ma odpowiednią temperaturę) Następnie dodać jogurt i wymieszać. Potrzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aby mieszanka nabrała wcześniejszej temperatury (jogurt ją troszkę obniży) Przelać mieszankę do termosu i odstawić w ciepłe miejsce na około 8 godzin ( jeśli chcesz, aby twój jogurt był gęstszy, razem z jogurtem do mleka dodaj mleko w proszku!) Po tym czasie jogurt przelać do pojemniczków i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce do kilkunastu dni. Smacznego!

Porady

Jogurt naturalny powinien być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować