Domowy makaron

4.5 (165 ocen)

Przepis jeszcze od babci, a wiadomo stare przepisy są najlepsze. Pyszny do zup jak i dań z makaronem.

Składniki:

  • 1 jajko
    2 żółtka
    2,5 szklanki mąki pszennej
    Ok ¾ szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Rosół Dania z makaronem Dodatki

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka i mąka 1. Mąkę wsypać do miski, zrobić po środku dołek i dodać do niego jajko i żółtka.
  • zarabianie ciasta 2. Za pomocą widelca zabierać delikatnie mąkę z brzegów i zarobić tak ze sobą składniki.
  • ciasto 3. Po chwili dolewać stopniowo wodę, wyrabiając na początku za pomocą widelca, a później ciasto rękoma, do powstania zwartego ciasta.
  • wałkowanie ciasta 4. Ciasto podzielić na części wałkować, blat posypać mąką i wałkować cienkie płaty.
  • suszenie 5. Płaty ciasta ułożyć na czystych ściereczkach i pozostawić do wyschnięcia na ok 2-3h.
  • krojenie makaronu 6. Ciasto pociąć na paski, a następnie kroić na makaron nitki.
  • suszenie pokrojonego makaronu 7. Pocięty makaron rozłożyć na blacie do całkowitego wyschnięcia (ja pozostawiam na noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować