Domowy makaron z jabłkami i cynamonem

4.5 (168 ocen)

  • 45 min

Makaron można kupić, przyrządzić, zjeść i... szybko o nim zapomnieć. Smak domowego, przyrządzonego samodzielnie pamięta się bardzo długo. Zrób i wróć wspomnieniami do dzieciństwa.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    2 łyżki gorącej wody
    2 łyżki oleju
    2 łyżki masła
    szklanka gęstej śmietany
    4 średniej wielkości jabłka
    cukier waniliowy
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania z makaronem

Domowy makaron z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajka, wodę i olej połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Każdą cienko rozwałkuj, podsypując mąką, żeby się nie skleiło.
    Po rozwałkowaniu odczekaj 10 min., żeby ciasto mogło przeschnąć. Pokrój je w 10-15 centymetrowe paski, następnie ułóż wszystkie na sobie i krój około centymetrowy makaron.
    Wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj 4 min.

    W rondelku rozpuść masło z cukrem waniliowym. Dodaj obrane ze skórki, starte na grubych oczkach oraz posypane cynamonem jabłka. Całość podsmażaj 3-4 min.

    Na ugotowany makaron nałóż uduszone jabłka, potem śmietanę i delikatnie posyp cynamonem.


    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować