Makaron można kupić, przyrządzić, zjeść i... szybko o nim zapomnieć. Smak domowego, przyrządzonego samodzielnie pamięta się bardzo długo. Zrób i wróć wspomnieniami do dzieciństwa.
45 min
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki gorącej wody
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
szklanka gęstej śmietany
4 średniej wielkości jabłka
cukier waniliowy
cynamon
Domowy makaron z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, jajka, wodę i olej połącz ze sobą i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Każdą cienko rozwałkuj, podsypując mąką, żeby się nie skleiło.
Po rozwałkowaniu odczekaj 10 min., żeby ciasto mogło przeschnąć. Pokrój je w 10-15 centymetrowe paski, następnie ułóż wszystkie na sobie i krój około centymetrowy makaron.
Wrzuć na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj 4 min.
W rondelku rozpuść masło z cukrem waniliowym. Dodaj obrane ze skórki, starte na grubych oczkach oraz posypane cynamonem jabłka. Całość podsmażaj 3-4 min.
Na ugotowany makaron nałóż uduszone jabłka, potem śmietanę i delikatnie posyp cynamonem.
Komentarze