Domowy makaron do rosołu

5 (158 ocen)

W moim rodzinnym domu zawsze rosół był z domowym makaronem. Nawet jeszcze jako młoda pani domu robiłam taki makaron. A potem "nauczyłam się" podawać rosół z kupnym makaronem ;) Ale czas to zmienić. Wracamy do prawdziwego, domowego makaronu :)

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
    3 nieduże jajka
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron do rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i roztrzepane jajka, zagniatamy twarde ciasto. Dzielimy na połowy i wałkujemy jak najcieniej, podsypując mąką. Zostawiamy do przesuszenia. Kroimy na pasy o szerokości ok. 4 cm, składamy i kroimy w cienkie nitki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie lub rozsypujemy na stolnicy lub ściereczce i suszymy. Wysuszony makaron przechowujemy w papierowej torbie lub w pojemniku.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymałam 340 g suchego makaronu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować